Corona virus en vaccinatie
Digitale zelftest op corona: klik op test
Blijf gezond en positief tijdens corona !
Mogelijk heb ik het corona virus
9 februari 2022
Pop-up priklocaties in Roelofarendsveen en Woubrugge
GGD Hollands Midden is de komende weken aanwezig in Roelofarendsveen en Woubrugge met pop-up priklocaties.
Gedurende drie weken is er de mogelijkheid om zonder afspraak de (booster)prik te halen.
Dat kan op de volgende locaties en data:
ROELOFARENDSVEEN
Gemeentehuis, Westeinde 1, Roelofarendsveen (ingang raadszaal)
Woensdag 16 en 23 februari en 2 maart van 15.00-19.00 uur.
Boosterprik vanaf 18 jaar, 1e en 2e prik vanaf 12 jaar
WOUBRUGGE
Café Die Twee, Bateweg 78
donderdag 17 en 24 februari en 3 maart van 14:00 – 18:00 uur.
Boosterprik vanaf 18 jaar, 1e en 2e prik vanaf 12 jaar
27 januari 2022
Vanaf 31 januari is er ook een teststraat in Leimuiden op industrieterrein de Drecht; www.quicklab.nl. Mensen kunnen bellen voor een afspraak naar 085-0605041 maar kunnen ook zonder afspraak terecht.
26 november 2021
Veel gestelde vragen aan de telefoon (FAQ):
- Wat houdt het boostervaccin in?
De Gezondheidsraad heeft op 2 november jl. geadviseerd dat er uit voorzorg een booster wordt ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. Bij ouderen is de bescherming tegen COVID-19 na de eerste twee prikken wat lager dan bij jongere mensen. Met een booster kan de bescherming worden verhoogd. Zo zijn zij beter beschermd en hebben nieuwe virusvarianten ook minder kans zich te ontwikkelen en te verspreiden. De vaccinatie wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand als 1e en 2e prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid.
Mensen die een booster krijgen met Pfizer/BioNTech worden gevaccineerd met dezelfde dosis als de 1e en 2e prik.
Mensen die een booster krijgen met Moderna, krijgen een dosis die de helft is van wat er bij de 1e en 2e prik is gegeven. Wat houdt het boostervaccin in? Bron: RIVM - Hoe kom ik aan een boostervaccin?
Als u 60 jaar of ouder bent en thuis woont
De boostervaccinatie van 60-plussers die thuis wonen gaat van oud naar jong. Vanaf 18 november worden eerst de mensen van 80 jaar en ouder uitgenodigd. Zij krijgen een brief van het RIVM met de mogelijkheid om een afspraak te maken voor de boostervaccinatie bij de GGD’en. Als de mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt zijn geweest, volgen de mensen van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en in januari 2022 kunnen beginnen met de vaccinatie van mensen van 60 tot en met 79 jaar.
Bent u 60-plus en niet in staat om naar de GGD-vaccinatielocatie te gaan? Dan bestaat vanaf januari 2022 de mogelijkheid aan huis gevaccineerd te worden door de GGD. U kunt dit aangeven bij het maken van de afspraak. Bron: GGD
NB. Ook alle mensen die de eerste prikken via de huisarts hebben gekregen met het AstraZeneca vaccin zullen nu via de GGD worden gevaccineerd met Pfizer of Moderna. - Hoe maak ik een afspraak ?
Door te klikken op afspraak. Daar wordt ook eenvoudig uitgelegd hoe u dat online kunt doen. - Heeft de huisarts invloed op de snelheid van vaccineren?
Nee, daar hebben wij geen invloed op. - Wanneer heb ik bij klachten de juiste test voor het aantonen van COVID ?
Op dit moment wordt als je klachten hebt altijd een PCR test bij de GGD geadviseerd. Mogelijk verandert dit advies binnenkort, vanwege de beperkte capaciteit van de GGD. Bron: Rijksoverheid - Waar laat ik mij testen? Kan de huisarts testen?
U kunt zich laten testen bij de GGD. De huisarts neemt geen testen af om de diagnose te stellen. - Wat moet ik doen als mijn QR code niet werkt?
Werkt de Corona check app niet? Bel dan de helpdesk 08001421. Als het aan de vaccinatieregistratie ligt Dan moet u contact opnemen met degene van wie u de vaccinatie hebt gekregen. Als u door de GGD bent gevaccineerd neemt u contact op met de GGD. Bent u door de huisarts gevaccineerd, neem dan met de huisarts contact op. - Heeft de huisarts invloed op de wachttijd van mogelijk COVID testen?
Nee, daar heeft de huisarts geen invloed op.
5 oktober 2021
Derde prik voor specifieke groep patiënten met ernstige afweerstoornis.
Bij sommige patiënten met een ernstige afweerstoornis blijkt dat zij na de eerste twee vaccinaties niet optimaal beschermd zijn tegen corona. Zij krijgen daarom op advies van het RIVM en de Gezondheidsraad een extra prik aangeboden, als onderdeel van het huidige vaccinatieprogramma. De indicatie wordt door de behandelend specialist gesteld en nodigt diegenen ook uit. Lees verder.
25 mei 2021
Iedereen die een covid-vaccinatie heeft gekregen en toestemming heeft gegeven om de gegevens door te geven aan het RIVM kan deze gegevens nu inzien via het RIVM.
1 mei 2021
Binnenkort worden alle mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een medische indicatie uitgenodigd voor een vaccinatie via de GGD. Indien u in deze doelgroep valt (u heeft een medische indicatie voor de jaarlijkse griepprik en u bent geboren in 1961 tot en met 2003), dan ontvangt u een op naam gestelde uitnodiging. Daarnaast ontvangt u de uitnodigingsmaterialen van de GGD, namelijk een infographic met informatie over gegevensuitwisseling op de achterkant en een gezondheidsverklaring. In de uitnodigingsbrief staat hoe u zich kan aanmelden voor een afspraak. Dit kan telefonisch of via een online afsprakenportaal met DigiD.
Om overbelasting van de GGD-afsprakenplanning te voorkomen, kunnen niet alle uitnodigingen in één keer worden verzonden. Dit verloopt gefaseerd. De patiënten ontvangen tussen 4 mei en 20 mei een uitnodiging. U kunt pas een afspraak plannen als u de uitnodigingsbrief heeft ontvangen.
Hierna verloopt de planning als volgt: in principe zijn de 50-59 jarigen zonder medische indicatie kort na vaccinatie van de
medische risicogroep aan de beurt. Zij zullen worden uitgenodigd door het RIVM voor vaccinatie bij de GGD.
16 april 2021
Opnieuw een aanpassing bij de vaccinatie met AstraZeneca: uit voorzorg geen prikken voor mensen tot 60 jaar. Na meldingen van trombose bij mensen onder 60 jaar na vaccinatie heeft de overheid besloten te stoppen met vaccineren van mensen onder de 60 jaar. De mensen met een medische indicatie onder de 60 jaar krijgen via een mail van hun huisarts een verwijzing naar de GGD voor het maken van een afspraak voor een ander vaccin. De geplande vaccinaties met AstraZeneca voor mensen van 60 en ouder gaan wel door omdat meldingen van mogelijke bijwerkingen vooral gezien worden onder 60 jaar. Daarnaast lopen zij een groter gezondheidsrisico met het krijgen van COVID-19, zie Rijksoverheid.
Heeft u al een prik van AstraZeneca gekregen? De kans op erge bijwerkingen is heel klein. Kijk op bijwerkingen Astra Zeneca op Thuisarts.nl bij welke klachten u uw (huis)arts moet bellen.
30 maart 2021
Donderdag 8 april gaan we van start met de covid-vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Iedereen die ervoor in aanmerking komt zal een uitnodiging per post opgestuurd krijgen.
Het RIVM heeft op basis van het advies van de Gezondheidsraad bepaald dat de eerste voorraad vaccin door de huisartsen moeten worden gebruikt voor vaccinatie van:
- mensen geboren in 1956 en 1957 en 1958
- 2 groepen patiënten met een hoog risico op een ernstig beloop van een COVID-19-infectie:
- mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger), geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 – 64 jaar)
- mensen met het syndroom van Down die thuis wonen, geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 – 64 jaar)
Wij weten niet wanneer andere patiënten aan de beurt komen voor vaccinatie. Dat bepaalt de overheid.
Wilt u meer weten over vaccinatie tegen corona?
In deze folder van de overheid wordt de vaccinatie uitgelegd. Ook kunt u deze video bekijken waarin dit in eenvoudige taal wordt uitgelegd.
Uitleg in vele andere talen kunt u hier vinden.
Of kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona.
4 februari 2021
Hart onder de riem tijdens corona tijd
Sinds begin dit jaar heeft onze huisartspraktijk beschikking over e-health modules. Dit zijn online programma’s die vooral gaan over (psychische) gezondheid, met filmpjes, opdrachten en naslagwerk. Omdat veel mensen het moeilijk hebben in de huidige onrustige ‘Corona’ tijd willen de medewerkers van de huisartspraktijk u een hart onder de riem steken.
Als u geïnteresseerd bent, kunt u 1 e-health module uitkiezen uit de onderstaande lijst om deze zelf te gaan volgen. U kunt kiezen uit een van de volgende modules:
- Eenzaamheidsvirus Corona: Dit programma bevat verschillende tips en adviezen over hoe je in contact kunt blijven met je omgeving en hoe je een zinvolle dagindeling kunt creëren
- Het hele gezin thuis: Dit programma is bedoeld voor ouders die een kind hebben in de basisschoolleeftijd en op zoek zijn naar handvatten in deze uitzonderlijke situatie
- Omgaan met coronastress (ook in het Engels): Dit programma geeft tips en adviezen die helpen om beter om te gaan met de stress en spanning rondom het coronavirus.
- Thuis werken: Dit programma geeft tips en adviezen die helpen om efficiënt en effectief thuis te werken
- Mentale revalidatie na Corona: Dit programma geeft handvatten en tips bij het omgaan met de heftige ervaring na het Coronavirus. Dit programma is bedoeld voor mensen die het coronavirus hebben gehad en hier (flink) ziek van zijn geweest.
- Mentale revalidatie na corona (sociale omgeving): Dit programma is voor iedereen waarvan een dierbare het coronavirus heeft gehad en hier (flink) ziek van is geweest.
Bent u geinteresseerd? Stuur dan een mail naar pohggz@huisartspraktijkdelinde.nl, met uw naam en geboorte datum en geef hierin aan welke module u wit volgen. U krijgt dan via de mail een uitnodiging waarmee u het programma kunt starten.
Corona kleurwedstrijd
De dokters en assistentes van huisartspraktijk de Linde nodigen jou uit om mee te doen aan onze kleurwedstrijd. De scholen zijn al weer een tijdje gesloten en je hebt minder vrijheid dan je vroeger had. Tja, niet leuk, maar, het is zoals het is, we kunnen er met z’n allen niets anders van maken.
Maar wat we wel kunnen, is andere leuke dingen verzinnen.
Wij hebben een kleurwedstrijd bedacht. Je kunt via de website twee kleurplaten downloaden en vervolgens zo mooi mogelijk inkleuren. Schrijf je naam en geboortedatum achterop en lever hem in bij de praktijk (mag ook door de brievenbus). De kleurplaten komen in de wachtkamer te hangen zodat iedereen kan meegenieten. Onze jury zal ze beoordelen en een prijs uitdelen aan de winnaars van de twee leeftijdsgroepen: kinderen t/m 5 jaar, en kinderen tussen 6 en 12 jaar.
Kleurplaat regenboog
Kleurplaat dokters
Natuurlijk mogen oudere kinderen, of hun ouders ook meedoen.
We zijn benieuwd naar jouw kleurplaat!
24-januari-2021
Covid-19 vaccinatie
Er is nu een mogelijkheid om u te beschermen tegen het corona virus, door u te laten vaccineren met het Covid-19 vaccin. Voor iedereen die 60 jaar of ouder is, of die een chronische ziekte heeft zoals astma/COPD of suikerziekte, kan Covid-19 ernstiger verlopen. Daarom biedt de overheid als eerste voor deze groepen een corona-vaccinatie aan. Als huisartsen raden we aan om u te laten vaccineren.
Iedereen die in aanmerking komt zal een uitnodiging krijgen. Omdat er nog maar beperkte hoeveelheden zijn van het vaccin loopt dit anders dan bij de griepvaccinatie: eerst zullen de oudste mensen (90-plus) worden opgeroepen. Maar omdat het vaccin wat er nu is, niet geschikt is om in de koelkast van de huisarts te bewaren, krijgt u een uitnodiging om naar een grotere locatie te gaan, waar de GGD u zal vaccineren. De Covid-19 vaccinatie bestaat uit twee prikken, na 3-6 weken krijgt u de oproep voor de tweede prik.
Zodra er weer voldoende vaccins zijn, zullen de volgende groepen worden uitgenodigd. De volgorde van de groepen kunt u vinden op de site van de Rijksoverheid.
Is het vaccin veilig ?
Ja. Vaccins mogen alleen gebruikt worden als met onderzoek voldoende is aangetoond dat zij veilig zijn en werken. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) beoordeelt dit samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Met de vaccins is echter nog weinig ervaring, maar uit de eerste ervaringen komen geen aanwijzingen naar voren voor ernstige bijwerkingen.
Welke bijwerkingen kunnen de Covid-19 vaccins geven ?
U kunt last krijgen van een pijnlijke arm of griepachtige verschijnselen (spierpijn, moeheid of koorts). Deze bijwerkingen zijn mild en gaan meestal binnen een paar dagen over.
Het is een nieuw vaccin, wat is er bekend over de lange termijn effecten en bijwerkingen ?
Uit de onderzoeken blijkt dat de bijwerkingen meestal ontstaan binnen 6 weken na de vaccinatie. De kans op (ernstige) bijwerkingen na die periode is erg klein. Toch kan dit nooit helemaal worden uitgesloten. Daarom wordt het effect van alle vaccins voortdurend in de gaten gehouden door het bijwerkingencentrum Lareb.
Daarnaast is er speciaal voor Covid-19 vaccins een Europees bewakingssysteem opgezet. Het is mede hierom belangrijk dat u toestemming geeft voor registratie in het landelijke systeem.
Hoe werkzaam is het vaccin ?
Als u gevaccineerd bent is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de kans op Covid-19 veel minder wordt, 90-95%. Het is nog niet bekend hoe lang de bescherming duurt. Ook is niet zeker of u na vaccinatie het virus niet meer over kunt brengen en zo anderen kunt besmetten. De regels die de overheid over afstand houden en mondkapjes blijven ook na vaccinatie gelden.
Is het vaccin verplicht ?
Nee, het is niet verplicht. Als huisartsen raden we het u wel aan.
Bestanddelen van de COVID-19-vaccins
BioNTech/Pfizer (Comirnaty) | Officiële bijsluiter | Vaccin in het kort |
---|---|---|
Moderna | Officiële bijsluiter | Vaccin in het kort |
AstraZeneca | Officiële bijsluiter | Vaccin in het kort |
In de RNA-vaccins van BioNTech/Pfizer (Comirnaty) en Moderna en in het vectorvaccin van AstraZeneca zit geen gelatine, kippeneiwit of antibioticum.
Meer informatie
kunt u vinden op thuisarts.nl, Rijksoverheid, RIVM.
14 januari 2021
Gelukkig komen er nu vaccins aan. Helaas is nog onduidelijk wie, wanneer, welk vaccin zal kunnen krijgen. De planning hiervan wordt door overheid en RIVM bepaald en steeds bijgesteld. Wij kunnen hier nog geen vragen over beantwoorden. Zodra de planning helemaal duidelijk is, zullen wij u uitnodigen, waarschijnlijk zal dat in kleine groepen zijn over een langere periode. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt.
1 december 2020
Mondkapje
Vanaf 1 december zijn mondkapjes verplicht, ook in de huisartsenpraktijk vragen wij u om in de wachtkamer en apotheek een mondkapje te dragen. Kijk voor informatie over mondkapjes op de website van de overheid en de website van het RIVM.
Kunt u geen mondkapje dragen, dan kunt u op de website van Vilans een kaartje uitprinten waarop dit staat. Draag dit kaartje bij u. Uw huisarts kan en mag u GEEN verklaring geven.
21 september 2020
We zijn nu 6 maanden verder. Het virus is nog niet uit de lucht, maar de wereld heeft zich zo goed en zo kwaad als het kan aangepast. Zo ook onze praktijk: onder andere door het scheiden van spreekuur- en medicatie-afhaaltijden, een maximum aantal mensen in de wachtkamer, en in de wachtrij voor de balie, een aangegeven looproute en sinds kort ook medicijnkluisjes.
Vanwege de aangepaste afhaalmogelijkheden en het feit dat de bezorging van medicijnen voor zo’n grote groep mensen niet blijvend haalbaar is, bezorgen wij vanaf heden de medicatie alleen bij mensen vanaf 75 jaar (geboren voor 1-1-1946). Indien u in deze groep valt, maar u haalt uw medicatie liever zelf, dan kunt u dat aangeven. Bent u jonger dan 75 jaar en wilt u om gezondheidsredenen toch gebruik willen blijven maken van de bezorgservice, dan kunt u ook contact opnemen met de apotheek.
Wij wijzen u erop dat de apotheek 5 werkdagen nodig heeft om uw herhaalmedicatie gereed te hebben staan.
Op onze website vindt u ook meer informatie over onze nieuwe service: de medicijn afhaalkluisjes. Zo kunt u op uw eigen tijd uw medicatie veilig ophalen.
En als laatste de boodschap, houd u aan de veiligheidsregels:
Kom niet binnen bij klachten van verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
Bel bij vragen hierover de praktijk.
Houd afstand binnen.
Houd u in de rij voor de balie aan de 1 ½ meter vakken.
Desinfecteer uw handen voor het naar binnen gaan.
Kom alleen.
Blijf gezond.
4 juni 2020
We zijn 2 maanden verder. Het covid-19 virus heeft de wereld nog steeds in z’n greep. Het aantal besmettingen in onze gemeente valt gelukkig mee. Ook landelijk is het aantal besmettingen fors gedaald en kan het leven weer een beetje op gang komen.
Normaal is het echter nog niet. De nieuwe omgangsvormen blijven voorlopig bestaan. Voor de huisartsenpraktijk en apotheek heeft dat ook gevolgen, de 1,5 meter praktijk.
Omdat we verwachten dat de spreekuren weer drukker zullen worden en het apotheek bezoek zal toenemen, zullen per 8 juni enkele veranderingen doorgevoerd worden. De uitgangspunten zijn hierbij:
- mensen kunnen 1,5 meter afstand houden in de wachtruimte
- geen entree voor mensen met corona-verdachte klachten (hoesten, benauwdheid verkoudheid, oogontsteking, koorts).
De huisarts
De spreekuren zullen bestaan uit fysieke en telefonische, of beeldbel-afspraken.
Wij willen ervoor zorgen dat er nooit teveel mensen in de wachtkamer zijn. Daarom zijn er niet meer dan 3 fysieke spreekuren tegelijk en houden wij de geplande tijd per afspraak strikt aan. Dat lukt alleen met uw medewerking: heeft u twee vragen, maak dan een dubbele, of een tweede afspraak.
- Kom alleen naar een afspraak
- Er zijn maximaal 5 zitplaatsen in de wachtkamer.
- Er wordt strikt gehouden aan de geplande tijd van 10 of 20 minuten
- Maak een dubbele afspraak (20 min) als u meer dan 1 vraag heeft
- Overleg telefonisch als u tussen het maken van de afspraak en de afspraak zelf corona-achtige klachten heeft gekregen.
- Tijdens apotheek-afhaaltijden kunnen we alleen vragen over de medicijnen aan de balie beantwoorden
De apotheek
We gaan werken met vaste afhaalmomenten, buiten de spreekuurtijden om.
Op vaste momenten aan het eind van de ochtend en eind van de middag kunt u uw medicatie ophalen. De gemarkeerde route leidt u, op 1,5 meter afstand van anderen, naar de balie waar op dat moment 2 medewerkers zorgen voor een snelle doorloop.
Op dat moment worden geen medische vragen beantwoord die niet direct met de medicatie verband houden en geen afspraken gemaakt. Daarvoor kunt u op een ander tijdstip bellen of mailen. Via het patiëntenportaal kunt u zelf afspraken inplannen.
Afhaalmomenten vanaf 8 juni 2020:
Maandag 11.30-12.00 en 16.00-17.00
Dinsdag 11.30-12.00 en 16.00-17.00
Woensdag 11.30-12.00 en 16.00-17.00
Donderdag 11.30-12.00
Vrijdag 11.30-12.00 en 16.00-17.00
Een andere verandering is de al eerder aangekondigde wijziging in levertijd:
- vraagt u uw herhaalrecepten zelf aan via de website, telefoon of onze brievenbus: dan moet u rekening houden met een levertijd van 1 week.
- maakt u gebruik van de herhaalservice dan verandert er niets voor u. Wij zorgen er immers voor dat uw medicatie tijdig besteld wordt. Zoals u gewend bent, staat uw medicatie ongeveer 1,5 week voordat u het nodig heeft, voor u klaar.
- krijgt u uw medicatie in een medicatierol (Baxter), dan verandert er voor u ook niets. U krijgt uw nieuwe rol, zoals u gewend bent, 1x per 2 weken op vrijdag bezorgd, of deze ligt vanaf vrijdagochtend 9 uur voor u klaar om opgehaald te worden
Bezorging
Bij aanvang van de corona crisis hebben wij besloten om de medicatie te bezorgen bij kwetsbare patienten en iedereen boven de 70 jaar.
Bezorgen is niet voor iedereen praktisch. We zullen binnenkort inventariseren via een email (of een brief) bij wie de medicijnen bezorgd zullen blijven. Voor de meeste van de patienten geldt dat door de aanpassingen in de praktijk, de medicatie weer veilig zelf opgehaald kan worden.
Onze vaste bezorger Erik-Jan heeft helaas zijn functie neergelegd. We zijn bezig met een nieuwe vaste bezorger, voor de dinsdag en de vrijdag.
27-03-2020
Huisartspraktijk de Linde in tijden van CORONA
Sinds vrijdag 13 maart wordt iedereen verzocht zoveel als mogelijk thuis te blijven en afstand tot elkaar te houden. Dat heeft nogal wat consequenties.
Wij, als huisartspraktijk met apotheek voorziening, blijven achter de schermen hard aan het werk om te zorgen dat iedereen met gezondheidsvragen gehoord en geadviseerd, en als het nodig en verantwoord is, gezien kan worden. Ook zorgen we ervoor dat iedereen zijn of haar medicatie kan bestellen en ontvangen. U kunt dus gewoon bellen als u een vraag hebt over uw gezondheid.
De huisarts
Dagelijks beantwoorden de doktersassistentes Marloes, Maartje en Irma, vele vragen telefonisch. Als het een vraag voor de arts betreft, dan wordt de patiënt teruggebeld door een arts. Soms wordt er verzocht om een foto te sturen, bijvoorbeeld als het een huidaandoening betreft, of wordt gevraagd zelf je temperatuur te meten.
Betreft het een patiënt met een spoedeisende vraag, dan wordt de patiënt door de arts gezien, op de praktijk, of bij u thuis. Echter, dat kan alleen als er volstrekt geen verdenking is op besmetting met het corona virus.
Is dat er wel, bv bij luchtwegklachten of koorts, dan wordt er verwezen naar de speciale Corona-poli in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Deze poli is dinsdag 17 maart van start gegaan en wordt bemenst door huisartsen en doktersassistenten uit de hele regio.
24/7 kunnen patiënten met een verdenking op Corona besmetting daarheen verwezen worden, na telefonisch contact met de eigen huisarts, of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Deze voorziening voorkomt dat besmette mensen in de afzonderlijke huisartsen praktijken worden gezien en zo anderen kunnen besmetten, en het bespaart mondkapjes, en andere beschermende kledij, waar zo’n tekort aan is. Tevens is hulp van het ziekenhuis dichtbij.
Mensen die een afspraak hebben voor het beperkte spreekuur op de praktijk, kunnen op de afgesproken tijd naar binnen en plaatsnemen in de wachtkamer. Let op, mensen die snotterig zijn, hoesten of koorts hebben mogen niet zonder overleg naar binnen!
De apotheek
Wij hebben besloten de medicatie voor mensen ouder dan 70 jaar, wonend in de kernen van Leimuiden, Rijnsaterwoude en Bilderdam, te bezorgen. De bezorgdagen zijn dinsdag en donderdag. De bezorging wordt gedaan door Erik-Jan, onze vaste bezorger en apotheekmedewerker en Wouter van der Linden, student en zoon van.
Ook bezorgen wij bij andere kwetsbare mensen, bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte of verminderde afweer.
Mensen jonger dan 70 jaar, die ziek zijn, verkouden, snotterig of koortsig, verzoeken wij iemand anders de medicatie te laten halen.
De apotheek is afgesloten met een transparant gordijn. Door dit gordijn is er een voorportaal ontstaan waar slechts 2 mensen in mogen verblijven. Staan er al 2 mensen in het portaal, wacht u dan even buiten. In het portaal staat een bel, voor het geval u nog niet gezien bent door een van de apothekersassistentes, Marjan, Astrid v.A.of Astrid de H. U wordt verzocht het gordijn niet te passeren, en het portaal niet binnen te komen als u verkouden, snotterig of koortsig bent.
U ontvangt binnenkort een mail betreffende de logistiek omtrent de herhaalmedicatie. Daarin worden u wat veranderingen uitgelegd en brengen wij u ook onze automatische herhaalservice onder de aandacht.
Uw hulp
Het was in de eerste week even puzzelen en lastig om te zorgen dat zo min mogelijk mensen de praktijk betraden. We hebben enkele dagen een portier bij de deur gehad. Dat werkte uitstekend, maar dat was geen oplossing voor de lange termijn. Vervolgens heeft het oranje-comité van Leimuiden hun prachtige oranje caravan te beschikking gesteld, om te kunnen fungeren als ‘medicatie-uitgifte-loket’. Bij nader inzien was dat voor onze assistentes niet werkbaar en kwamen we op de simpele oplossing van een transparant douche-gordijn. Soms kan het heel eenvoudig zijn!
We willen Beppie heel erg danken voor het ‘portieren’, en het Oranje-comité voor hun enorm vriendelijke gebaar! Dank voor jullie hulp!
We willen ook anderen bedanken die hun hulp hebben aangeboden! We redden het nog, maar wie weet maken we er nog gebruik van, deze periode is nog lang niet afgelopen! Ook dank voor de mondkapjes die we van verschillende kanten kregen aangeboden. We zijn er erg blij mee!
Wij wensen u sterkte in deze lastige tijd; Wij doen ons best om de zorg voor u zo goed en zo veilig mogelijk te laten doorgaan, en we vragen om uw begrip als het een keer misschien anders loopt dan u gewenst had.
Huisartsenzorg blijft er voor u, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
Hartelijke groeten,
namens het hele team van huisartspraktijk de Linde,
Willem van der Linden en Ellen van Rosmalen
13-03-2020
December 2019 ontstond er in China een nieuw virus: het corona virus. Dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten.
Voorkom besmetting met virussen:
- Was regelmatig uw handen.
- Nies en hoest in uw elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
Blijf thuis bij klachten
Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met ons als klachten verergeren. Om de continuïteit van zorg te garanderen zullen wij de komende tijd selecteren wie moeten worden beoordeeld op het spreekuur of door middel van een visite. Het kan zijn dat uw klachten – alhoewel vervelend – niet van dien aard zijn dat ze (direct) beoordeeld hoeven te worden door een arts. U krijgt dan geen afspraak maar adviezen van onze doktersassistente en uitleg in welke gevallen u opnieuw contact met ons op moet nemen. Wij vragen om uw begrip gezien deze uitzonderlijke situatie.
Coronatesten
De meeste mensen worden niet meer getest. Zie verder thuisarts.nl
Voor andere vragen en antwoorden kunt u kijken op de website van het RIVM of bellen met het door de overheid ingestelde telefoonnummer 0800-1351 (gratis)